'Stampila de pe timbru' alunga iar investitorii din Romania

Data publicarii: 21-10-2011 | Afaceri

O gaselnita birocratica prin care se cere cazier fiscal pentru sediul social al firmei a lungit termenul de infiintare a acesteia cu cinci zile. Aceasta este doar una dintre zecile de piedici ridicate in calea afacerilor in ultimii cinci ani.

Discursul guvernamental privitor la atentia acordata ameliorarii mediului de afaceri din Romania si debirocratizarii nu este confirmat de ultimul raport dat publicitatii ieri de Banca Mondiala (BM), privitor la evolutia mediului de afaceri din 183 de tari ale lumii in ultimul an. Potrivit cercetarii "Doing Business" Romania a scazut in clasament cu sapte locuri pana pe locul 72. Scaderea este cea mai mare din regiune. In ultimii cinci ani Romania a pierdut 25 de locuri, dintre care 9 pot fi puse pe seama unei schimbari metodologice.

Vinovat: cazier  pentru sediul firmei

Romania a obtinut note in scadere la majoritatea capitolelor, principalul efect avandu-l insa introducerea "cazierului fiscal" pentru sediul social al unei firme inainte de inregistrarea acesteia.

"Romania a ingreunat pornirea unei afaceri prin solicitarea unui cazier fiscal pentru sediul social al unei noi firme inainte de inregistrare",  se arata in raportul prezentat joi de BM. Prevederea la care se refera expertii institutiei financiare a fost introdusa in iulie 2010. In cazul usurintei pornirii afacerii, Romania a cazut pe locul 63, de pe 31 in anul precedent, numarul procedurilor a crescut de la 5 la 6, costul infiin-tarii firmei  s-a majorat de la 2,6% din venitul mediu la 3%, nota pentru inregistrarea proprie-tatilor a scazut si ea dela 64 la 70.

Integral in Romania Libera